Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Atrofik Gastrit Mide fıtığı

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
Kronik atrofik gastrit, kişinin sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu tip hastaların mide duvarlarında “Lamina propria” tabakalarında atrofi görülmektedir. Bu atrofi, mide bezlerinde de görülmektedir. Midenin, bilakis “Esas” ve “Parietal” hücrelerinin sayı bakımından azalamalar olduğu görülmüştür. Bilindiği üzere parietal hücreler, “intrensek faktör” diye tanımlanan bir tür madde salgılamaktadırlar. Bu madde B 12 vitaminine bağlanır ve onun emilmesini sağlamaya yardımcı olur. Kronik atrofik gastriti hastalığı olan kişilerin %60 ında parietal hücrelerine karşı, antikorların varlığı göstermiştir. Atrofik

gastritli hastaları incelendiğinde %80′inde B 12 vitamini noksanlığının sebep olduğu “Pernisiyöz anemf’ye rastlanmıştır. Pernisiyöz anemili hastaların çoğunda ise intrensek faktöre karşı bazı antikorlar bulunmaktadır. Atrofik gastrit ile pernisiyöz anemi arasında parietal hücrelerdeki azalma intrensek faktör azalması, B 12 vitamini emilimi azalması şeklinde bir bağlantının olduğu, günümüz şartlarında tartışmasız olarak kabul edilmektedir. Atrofik gastritte hastalığında, midenin parietal hücrelerinin de sayı bakımında azalma olduğunu belirtmiştik. Bilindiği üzere parietal hücreler HC1 salgılamaktadırlar. Midedeki HC1 salgısı ise demir emiliminin gerçekleşmesi için şarttır. Atrofik gastritte sayı bakımından azalma olan gerçek hücreler, mideden daha az HC1 salgılanmasına sebep olmaktadır. Burada demir emilimini aksatarak, vücutta zamanla demir noksanlığı anemisinin doğmasına sebep olabilir. Günümüz şartlarında artık ağır atrofik gastrit durumlarının birtakım mide kanserlerine öncülük etmesi kesinlik kazanmıştır. Kronik atrofik gastritin kesin sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, az önce belirttiğimiz gibi antikorların varlığı hastalığın kökeninde bir otoimmün fonksiyonunun yattığı fikri kuvvetlendirmektedir. Kısacası bu hastalığın sebebi, bağışıklık düzenindeki bir tür aksaklıktan olabilmektedir. Bu konu hala araştırılmaktadır. Bu hastalığın özgün bir belirtisi yoktur. Kimi hastalar yemeklerden sonra midede rahatsızlık, baskı, hazımsızlıktan yakınırlar. Hastalığın henüz kesin bir tedavisi yoktur. Hastalara demir ve B 12 vitamininin dışarıdan takviye edilmesi, demir eksikliği ve pernisiyöz anemilerini önlemektedir.
 

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
[h=1]Mide Bulantısı[/h]Mide bulantısı kişinin karın çevresindeki kasların aniden ve kuvvetli şekilde kasılması ile birlikte midenin birden boşalması durumudur.
Mide bulantısı yaşayan kişi sürekli kusacakmış gibi hisseder.

Mide Bulantısı Nedenleri
Gastroenterit
Kişide mide bulantısı ile kusma nöbetleri görülür. Bunun yanında ishal, hafifi derece baş ağrısı ve ateş yükselmesi görülür. Sindirim sistemi iltihaplanması mide bulantısı ve kusmanın en belirgin nedenidir. Genelde bu şikâyetler 24 saatte geçer. Mide bulantısına kusma eklendiği Gastroenterit durumlarında vücudun susuz kalmamasına özen gösterilmelidir.

Gıda Zehirlenmesi
Mide bulantısı durumlarında kusmada belirirse muhtemel sebeplerden biri olan gıda zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz. Mikroplu, bakteri bulaşmış, bozuk yiyecekler tüketme gıda zehirlenmesine sebep olabilir ve bu da size aşırı mide bulantısı ve kusma olarak geri dönebilir. Gıda zehirlenmesi genelde bozuk veya mikroplu yiyeceklerin yenilmesinden 6 saat ile 48 saat sonrasında belirebilir. Hafif gıda zehirlenmeleri kendiliğinden birkaç günde geçebilirken bazı ağır gıda zehirlenmeleri hastaneye gidilmesini gerektirebilir.
Mide Bulantısında Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
Mide bulantısı yaşadığınız zaman, midenize dokunmayan katı yiyecekler yiyebilirsiniz. Kuru ekmek, tuzlu kraker gibi yiyebilirsiniz. Yağlı ve sütlü yiyeceklerden mide bulantınız geçene kadar uzak durun.
Bunun yanında araçla yolculuk yaparken mide bulantısı çekiyorsanız, yola çıkmadan 1 saat önce mide bulantısı önleyici doktor tavsiyesi olan ilaç alabilirsiniz. Bunun yanında zencefil çayı da mide bulantısına iyi gelmektedir. Mide bulantısı çektiğinizde bir bardak zencefil çayı fayda sağlayabilir. Bunun yanında bulunduğunuz odayı havalandırmak ve serin tutmak mide bulantısını hafifletebilir. Margarin, tere yağ, gazlı içecekler, asitli içeceklerden uzak durun. Sade maden suyu yani soda mide bulantısına iyi gelebilir. Yemek yedikten sonra ki ilk yarım saat yatmamaya dikkat edin. Yatmak isterseniz ayaklarınızı, başınızdan yukarı tutacak şekilde bir yere koyun. Sıvı gıdaları çok sıcak yememeye dikkat edin. Ağır egzersizler mide bulantısını artırabileceğini unutmayın. Bunun yanında nane ve papatya çayı mide bulantısını geçirmek için faydalı olur. Nane ve limonun kaynatılması mide bulantısına iyi gelir. Sigara ve alkol kullanımı ya tamamen sonlandırın ya da mümkün olduğunca azaltın. Zira sigara ve alkol mide bulantısına sebep olabilmekle birlikte mide bulantısını da artıran faktörlerdir. Sabahları asla kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Çünkü mide bulantısı çekenlerin beslenme düzenine bakıldığında kahvaltı yapmayanların, kahvaltı yapanlara göre daha çok mide bulantısı yaşadığı görülmüştür. B6 vitamin eksikliğinde mide bulantıları görülür. Bu sebeple gün içinde alacağınız besinler B6 vitamini içermesine özen gösterin.

Mide bulantısı tedavisi
Mide bulantısı tedavisi için, öncelikle mide bulantısının sebebinin bulunması ve sebep olan unsuru ortadan kaldırmak için yola çıkılmalıdır. Tespit edilen mide bulantısı sebeplerine göre gerekli görülen ilaç tedavisine ve gerekli beslenme sistemi belirlenerek yeni beslenme düzenine başlanabilir. Bunun yanında mide bulantısını önleyici çok hafifi egzersizler önerilebilir. Muhtemelen B vitamini takviyesi önerilebilir. Bunun yanında portakal, greyfurt, limon, mandalina, yeşilbiber, roka gibi C vitamini içeren besinler önerilebilir.
 

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
[h=1]Mide delinmesi[/h]Gerçekte herkesin bildiği bir konudur. Yemek borumuzdan mekanik sindirime uğrayan gıdalar gelmektedir. Mide protein sindirimini gerçekleştirir. Yani besinlerin tamamı mide de sindirilmeyecek fakat sindirilecek bölümleri de vardır. Midenin gerçekleştirdiği sindirim proteindir. Vücuttaki protein sindirimini sağlamakta olan organ midedir. Midenin tanımını bu şeklide yapmak en doğrusudur. Geride kalan karbonhidratlar ince bağırsaklarda sindirilir.
Şimdi de midenin ne sebeple delindiğinden bahsedelim. Mide protein yapılıdır. Aslında bu yapısına göre midemizin kendi kendisini sindirmesi gerekir. Kâğıt üstünde bu bahsedileni anlayabilmek oldukça kolaydır. Resim üstündeyse bahsi geçen mukoza tabakası mide iç yüzünü kaplar. Bunun sayesinde mide zarar görmez.
Midenin içerisinde salgılanmakta olan pepsinojen enzimini protein sindirmektedir. Fakat aktif değildir. Hidrolik asitle tepkimenin sonucunda pepsine döner. Pepsin aktif olan bir enzimdir ve proteinlerin sindirimini hızla gerçekleştirir.
Midenin iç yüzeyini az öncede dediğimiz gibi mukoza kaplamaktadır. Fakat mide iç yüzeyinde bu tabakanın yokluğu bulunuyor ise herhangi bir bölgesinde, midede yanma hissedilir. Bununla birlikte derinlerden gelmekte olan acım trak tat da olur. Bu önemli bir konudur ve de ilerleyen safhalarında midenin delinmesine sebep olabilir. Bu şekilde bir probleminiz bulunuyor ise beklemeden hekime danışınız. Hekimin muayenesinin ardından, tam anlamıyla teşhis konmuş ise ilaç tedavisi ile yaşam boyu idare etmelisiniz.


Midemiz hepimizin hem deyimlerinde, hem de akıllarında yiyeceklerle bir bütün olarak kalan organımızdır. Şöyle bi söylenti vardır ki “ çok kola tüketme mideni delersin” bu hastalık asitle bağdaştırılır ama ilgisi bile yoktur. Kola çok az asidik değerler bulundurur. Zararı olmaz, köpüğü zehirleme yapabilir ama konu ile ilgisi yoktur.
Ama yinede kola içerisindeki organik maddeler açısından pek faydalı olmaz. Bilgi olarak, kola içmekte olan hanımlar 30 yaş sonrasında bebek doğurma sorunu ile üreme kanalında soruna sebep olur. Daha da kötüsü bebek doğuramaz denilebilir. Yeni nesil maalesef bu tehlike ile yüz yüze. Gençlerdeki bu aşırı kola tüketimi anne babalar tarafından kontrol altına alınmalıdır. Onun yerine meyve suyunu, gazozu tercih ediniz.
 

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
[h=1]Mide Fıtığı[/h]Anatomik nedenler sebebiyle midemizin üst bölümünün yemek borusuna sarkma yapması yani mide üst bölümündeki kasların gevşemesi sonucunda mide fıtığı oluşur. Mide fıtığı illaki herkeste rahatsızlık yaratmaz ama kimi insanlarda reflü oluşmasına neden olmaktadır.
Mide fıtığı yaşantıyı çok olumsuz etkileyen veya hayati tehlike yaratan bir hastalık olmamaktadır. Ama reflü oluşması ve problem oluşturması nedeniyle veya fıtığın oldukça büyük oluşu nedeniyle mekanik engele, komplikasyona sebep olursa, mide fıtığı sebebiyle oluşan problemlerin tedavi ile kontrol altında tutulması veya ameliyat edilerek giderilmesi gerekmektedir.
Mide fıtığının nedenleri;
Karın içindeki basınç artışı mide fıtığının en çok görülen nedenidir. Karın içindeki basınç istifra etme, öksürük, bağırsak hareketleri sırasındaki fazlaca gerginleşme, ağır kaldırma gibi nedenlerden çoğalabilir. Gebelik, kilolu olmak ve karın içerisindeki sıvı mide fıtığına sebep olabilir.


Mide Fıtığının belirtileri;
Ufak boyutlardaki fıtıklar pek sorun olmaz. Orta ve de iri çaplı fıtıklarsa göğüs kemiği altında yanma, ağza aniden su gelmesi, yediklerinden parçalar gelmesi, boğazlarda ağrı, gece uykuyu bölen öksürükler, gıcık, boğuluyormuş hissi, sesin kısılması sıkça görülen nedenleridir.
Mide fıtığının tedavisi;
Mide girişinin kontrolünü sağlayan kas vazifesini yapmıyor ise, uzun süreli asit tahrişi sebebiyle yemek borusu mühim zarar görmüşse, fıtık oldukça iri olup soruna neden oluyorsa yada boğulma riski var ise ameliyat edilir. Operasyon ile fıtıklaşarak göğüs boşluğuna taşmış olan mide eski yerine çekilir ve de tekrardan kaçmasına engel olacak setin oluşması sağlanır.
 

dvrzener

Member
Katılım
16 Ara 2020
Mesajlar
25
Tepkime puanı
11
Puanları
8
Mide botoksu amelıyatı gecıren arkadaşlarmız varmı ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst