Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

DOĞAL ÜRÜNLERDE BİLİNMESİ GEREKEN KAVRAMLAR

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
olmasının en temel şartı araziye her sene münavebe (rotasyon) uygulanması. Yani her sene aynı yere farklı bitkilerin ekilmesi gerekiyor. Her sene aynı yere aynı bitkiler ekilirse yabancı ot, zararlı ve bitkisel hastalıklar ile mücadele edilmesi zorlaşıyor. Verim kaybına neden olan bu zararlılar ile

mücadelede kimyasallar kullanılmayacağı için hasatta beklenen sonuçlar alınamıyor. Üretim miktarı ve rekolte azalıyor.

Organik tarımda ne tür gübreler kullanılıyor? Organik tarımda kimyasal gübre kullanımı yasak. İlaçlı üretim yapılan, GDO’lu yemler ile beslenen, antibiyotiklerin kullanıldığı çiftliklerdeki hayvanların gübreleri beslenmelerinden kaynaklı zararlı maddeler içereceği için organik tarımda bu çiftliklerden gelen ahır/ağıl/ kümes gübrelerinin kullanımına izin verilmiyor. İnsanlar için geçerli olan, “Ne yersek oyuz” ifadesi hayvanlar ve onların yedikleri için de geçerli.

Besin değerleri açısından organik ürünlerle konvansiyonel ürünler arasında ne gibi farklar var? Arada farkların olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuş durumda. Ancak bu farkı belirleyen tek parametre, üretimde kimyasal kullanılıp kullanılmaması değil. Organik ürünlerin ekildiği arazilerin daha izole bölgelerde olması, toprak besin maddeleri olarak daha besleyici olması, daha az toprak işleme yapılması, sulama için daha çok damla sulamanın kullanılması, tohum olarak ilaçsız tohum kullanılması gibi yetiştiricilik yöntemlerinden kaynaklı organik ürünlerin aroması, tadı, kokusu ve rengindeki ayrımlar kolayca fark ediliyor.

Organik ürün ile doğal, hormonsuz ürünler arasında ne gibi farklar var?Organik ürünler belirli bir standarda göre üretilen, denetlenen ve sertifikalandırılan ürünler. Üretiminde kimyasal girdilerin, hormonların kullanımı izinli değil. Organik ürünlere yapılan pestisit kalıntı analizleri sonucunun “Kalıntı tespit edilmemiştir” olması gerekiyor. Ancak organik ürün demek sadece hormonsuz, ilaçsız ürün demek değil, çok daha fazlası. Bir ürünün hormonsuz olması sadece analiz sonucuna dayalı bir işlem. Ürün hormonsuz olabilir ancak bu sonuç ürünün tohumunun da ilaçsız olduğunu, yeraltı ve yer üstü kaynaklarının korunarak üretim yapıldığını, üretimin sürdürülebilir ve izlenebilir olduğunu, çevreye dost bir üretim yapıldığını, kimyasal gübre kullanılmadığını, bağımsız bir göz tarafından denetlendiğini garanti edemez.



Ama üstte de ifade edildiği gibi kimi zaman doğal gıdakavramı ile karışır ama aslında öncelikli olarak üretim tekniği açısından ciddi bir bir fark vardır. Her doğal ürün organik olacak diye bir kaide yoktur. Doğal ortamda kendi mevcut gerçekliği ile büyüyen yetişen her ürün doğal üründür. Özel bir sertifika gerektirmez. Kontrollü olarak üretilmez ve çevresinde fabrika gibi alanlar bulunabilir. Kendiliğinden doğada yetişen tüm ürünler de bu sınıflandırma altındadır.


Örneğin sizin kendi evinizin balkonunda kimyasal ve katkı maddesi koymadan yetiştirdiğiniz ürün doğaldır ama organik değildir.

Bu konuda yine çok kafa karıştıran bir diğer kavram kısaca GDO olarak belirtilen Genetiği Değiştirilmiş Organizmalardır. Mısır, soya fasulyesi, muz gibi ürünlerin genetiği ile oynandığı bilinmektedir. Hormon içeren gıdalar ise adından da anlaşılacağı üzere hormon ilave edilen gıdalardır ve bu tür ürünler insan sağlığı için risk içeren ürünlerdir. Olduğundan olması gerekenden daha iri her türlü gıdanın hormon ilave edildiği düşünülebilir o yüzden gıda alınırken tüm bunlara dikkat ederek seçimler özenle yapılmalıdır.

 
Üst