Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Tuz, ölçüsünde sağlıklı

Şehrazat

New member
Katılım
5 Eyl 2013
Mesajlar
281
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Sofraların baş tacı tuz, doğru ve kontrollü kullanılması gereken bir doğa mucizesi.

Tuz, en temel baharat olmasının yanı sıra doğru biçimde tüketildiğinde insan bedeninde bulunan sıvıları dengeleyen, sinir ve adale sistemimizin doğru çalışmasını sağlayan temel bir mineral. 7-13 Nisan Dünya sağlık haftasında uzmanlar dengeli tuz kullanımına dikkat çekiyor.

Tarih boyunca kutsal bir baharat olarak el üstünde tutulan, mitolojik öykülere konu olan tuz, yemeklere tadını vermesinin yanında vücudun asit baz dengesini koruyan 84 mineral ve iz elementi içinde bulunduran bir doğa mucizesi. Uzmanlar insan vücudunun birçok maddeyi üretip bazılarını da depolayabildiği halde su ve tuzu her gün belirli kalite ve miktarda almak zorunda olduğunu ifade ediyor. Peki, zararları hakkında her gün onlarca şey okuduğumuz tuzu gerçekten tanıyor muyuz? Vücudumuzun, temel sinir sistemimizin gereksinim duyduğu tuz acaba gerçekten sanıldığı kadar düşman mı? Hayatın dengesi dengeli tuz tüketiminde diyen ESTUZ, çocukluktan yaşlılığa giden süreçte sağlıklı bir yaşam için mineral tüketiminin önemine vurgu yapıyor.

Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan tuzun dengeli kullanımına dikkat çekerek; “Tuz vücutta su tutar. Damarların kasılmasında diğer hormonlarla birlikte tuzun etkisi vardır. Bu nedenle tuz fazla alındığında hem vücudun su tutulması hem de damar kasılması nedeniyle tansiyon yükselir. Vücudun belirli oranda tuz ihtiyacı vardır. Tuz eksikliği ise tansiyon düşüklüğüne neden olur, halsizlik ve baş dönmesi oluşur” dedi.

Sinir Sisteminin Pili…

Nöroloji uzmanlarınca sinir sistemi için önemli iyonlar arasında yer aldığı ifade edilen sodyum, sinir uyarılarını iletmeye yardımcı olur, kasların çekilmesini ve gevşemesini etkiler. Sağlıkçılar, yetersiz tuz alımının halüsinasyon, sinir bozukluğu, kas krampı ve kalça kemiği kırıklarına yol açabileceğini ifade ediyor. Erişkin bir insanın günlük tuz ihtiyacı 6-8 gram kadar. Ancak sıcak havalarda ya da ağır fiziksel çalışma şartlarında bu miktar 10 grama kadar çıkabiliyor. Tuz insan bedeninin içerisindeki sıvıları dengeleyici özellik taşıyor. Gerekli miktarda su aldığımız durumlarda bile, tuz eksikliğinden dolayı vücudumuzdaki su miktarı tehlikeli bir şekilde normalin altına inebiliyor.

Tuz’dan gelen sağlık…

Tuz, aynı zamanda geçmişi antik çağlara kadar dayanan bir rahatlatıcı. Tuz kullanılarak hazırlanan banyolar, eskiden beri doğal bir terapi ve hatta bazı alerjilerde iyileştirici yöntem. Tuzlu su buharı teneffüs etmek solunum yollarını rahatlatırken, burun tıkanıklıkları, boğaz sorunlarında tuzlu su kullanımı yaygın bir tedavi yöntemi.
 
Üst