Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Soya Yağı ve Faydaları

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
SOYA YAĞI
Soya bitkisinin varlığı, 13 asırdır bilinmektedir

Miso, soya sosu, tempeh, tofu... Soya fasulyesinden yapılan bu ve bunlara benzeyen diğer yemekler yüzyıllar boyunca Asya mutfağının köşe taşı olmuştur. Anavatanı Orta ve Doğu Asya olan yabani soya fasulyesinin M.Ö 11. yüzyıl civarında Çin’in kuzeyinde bir kültür bitkisi haline getirildiği düşünülmektedir. M.S 1. yüzyılda soya fasulyesi Çin’in yanı sıra Kore, Japonya, Kuzey Hindistan, Nepal ve Güneydoğu Asya’daki birçok ülkede yetiştiriliyordu. Avrupalı tüccarlar ve ziyaretçiler 1500’li yıllarda soya fasulyesinden yapılan birçok yemeği ve sosu öğrenip ülkelerine götürdüler.

Ancak 1730’lu yıllara kadar soya fasulyesi Avrupa’da yetiştirilmedi. Sonraki zamanlarda da sergilenmek ve üzerinde çalışma yapmak için botanik bahçelerinde yetiştirildi. Onlarca yıl sonra soya fasulyesi Amerika’ya getirildi. Çiftlik hayvanları için yem ve tarım topraklarını geliştiren bir baklagil olarak değer kazandı. Soya fasulyesi 2. Dünya Savaşı’na kadar ABD’de geniş çapta yetiştirilmedi.
O zamandan sonra soya fasulyesi ve soya fasulyesi yağı birçok gıdanın standart katkı maddesi oldu ve Asya’nın geleneksel soya yemeği her tarafa yayıldı.
Batı’da soya insanların neredeyse tamamı tarafından gıda olarak bilinir. Oysaki bu bitkinin şifalı bir bitki olarak Doğu’da uzun bir geçmişi vardır ve birçok eski Çin metninde soyanın şifalı özelliklerinden bahsedilir. Soya geçmişte olduğu gibi günümüzde de Çin tıbbında yüksek ateş, uykusuzluk, baş ağrısı, anksiyete
ve akciğer sorunlarının tedavisinde kullanılır. Kalp, karaciğer ve böbrekler için iyi bir tonik olduğu düşünülür. Soya filizlerinin kabızlık giderici bir etkisi vardır; şişkinliği azaltır, acılı idrarı dindirir.

Soya bitkilerde bulunan ve östrojene benzeyen bileşenler olan fitoöstrojenler açısından zengindir. Bu nedenle bitki uzmanları ani ateş basması ve gece terlemesi gibi menopoz belirtilerinin tedavisi için soya ekstresini önerirler. Ancak soya bazı kadınlarda meme kanseri riskini arttırdığından bu bitkinin menopoz belirtileri için kullanılması konusu tartışmalıdır. Soya fasulyesinden elde edilen yağlı bir madde olan soya lesitini kandaki kolesterol seviyesini azaltmada
işe yarayabilir.

Soya nedir?

Soya 1,8 metre yüksekliğe erişebilen (genelde daha kısadır) tek yıllık bir bitkidir. Çıkıntılı orta damara sahip üç tane oval yaprağı vardır, yapraklar kısa yaprak sapı üzerinde durur. Uçtaki yaprakçık diğer yaprakçıklara göre biraz daha büyüktür ve en uzun yaprak sapı da bu yaprakçıktadır. Yaprakçıkların boyu yetiştirilen çeşide göre 5-12,5 cm arasında değişir. Küçük ve bezelyeye benzeyen çiçekler dikkati çekmez. Meyve olgunlaştığında şekil ve boyut bakımından bezelye kabuğuna benzeyen kahverengi renkli tüylü bir kabukla kaplanır. Tohumların (soya fasulyesi) rengi yetiştirilen çeşide göre beyazdan siyaha değişir. Olgunlaşmamış soya fasulyesi kabukları Japon mutfağında kullanılır. Soya (Glycine max) yabani hayattan alınıp bir kültür bitkisine dönüştürülmüştür.

Soya yağı nerelerde kullanılır?

Soya yağı; ilaç, kozmetik, boya ve gıda sektörlerinde kullanılmaktadır. Gıda endüstrisinde geniş bir kullanım yelpazesi bulunan soya yağı; salata sosu, margarin, kahve kreması ve mayonez gibi birçok ürünün içinde yer alır. Bununla birlikte diğer bitkisel yağlarla karıştırılarak da yemeklere eklenebilmektedir. Dumansız ve kokusuz kızartmalar hazırlamak için soya yağına sıklıkla başvurulur. Soya yağı aynı zamanda mürekkep, biyodizel ve mum yapımında da değerlendirilmektedir.

Soya Yağının Faydaları Nelerdir?
  • Tıpkı kanola ve ayçiçeği yağı gibi kandaki kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Düzenli olarak soya yağı tüketen kişilerin kolon kanserine yakalanma riskinin minimuma indiği düşünülmektedir.
  • Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Omega 6 ve Omega 3 yağ asitleri yönünden zengindir.
  • Harici olarak kullanılan soya yağı, cilt ve tırnakların güçlenmesini sağlar.
  • Bileşiminde; B, K, D, A vitaminlerinin yanı sıra, magnezyum, çinko, demir ve bakır gibi vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok değerli mineral yer alır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren soya yağı, kemik erimesine karşı da oldukça etkilidir.
 
Üst