Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Özgüven Eksikliğinin 7 İşareti

jeuseit

Paylaşımcı Üye
Katılım
24 Şub 2014
Mesajlar
679
Tepkime puanı
0
Puanları
0



Özgüvenin karşıtı olan özgüven eksikliği ise genellikle aşağılık kompleksi olarak tanımlanır. Özgüven hakkında çok önemli bir kitap yazan psikolog Don Hamachek aşağılık kompleksi ile ilgili 7 noktaya dikkat çekiyor.

1. Eleştiriye karşı alıngan olmak
Aşağılık duygusuna kapılan insanlar hata yaptıklarını bilseler de diğer insanların bunu vurgulamaları hoşlarına gitmez. Ne kadar yapıcı ya da naif olursa olsun her eleştiriyi kişisel bir saldırı olarak algılarlar.

2. Özgüvene uygunsuz cevap verme
Bu iki şekilde olur. Bazı insanlar kendileri hakkında iyi şeyler duymak için can atarlar ve sürekli iltifat edilmesinden hoşlanırlar. Diğer davranış biçimi ise tam tersidir. Özgüven eksikliği çeken bir grup insan ise kendileri hakkında pozitif bir şey duymak istemezler çünkü kendi hissettikleriyle çelişirler.

3. Aşırı eleştirel yaklaşım
Kendilerini iyi hissetmeyen kişiler başkaları hakkında iyi şeyler düşünmezler. İnsanların kusur ve hatalarını ararlar. Böylece kendilerinin çok kötü olmadığını kanıtlamaya çalışırlar. Bu insanlar çevredeki en akıllı, çekici, başarılı insan olmadıkları zaman akıllı, çekici, başarılı hissetmezler.

4. Suçlama eğilimi
Bazı insanlar aşağılık hissetmenin acısından kurtulmak için kendi güçsüzlüklerini diğer insanlara yüklemeye çalışırlar. Bu noktada kendi hataları için başkalarını suçlarlar.

5. İşkence isteği
Özgüvensizlik doruk noktasındayken başkasına zarar vermeye kadar varabilir. Başkalarını suçlama davranışı kontrol edilemez bir duruma ulaşabilir.

6. Rekabetle ilgili negatif hisler
Aşağılık kompleksi olan insanlar da herkes gibi bir oyunu ya da yarışmayı kazanmak ister ama böyle durumlardan kaçınırlar çünkü kazanamayacaklarını düşünürler. Birinci gelememe korkusu tamamen başarısız oldukları korkusuna kapılmalarına neden olur.

7. Yalnızlık ve çekingenlik eğilimi
Aşağılık duygusu olan insanlar diğer insanlar kadar zeki ve ilginç olmadıklarını düşündüklerinden diğer insanların da onları böyle göreceğini düşünürler. Bu yüzden sosyal ortamlardan kaçınırlar. İnsanlarla birlikteyken susmayı tercih ederler çünkü bunun yalnızca aptallıklarını ya da sıkıcılıklarını kanıtlayacağını düşünürler.
 

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
Özgüven nedir?

Özgüven kişinin özüne, yani kendine güvenmesi demektir. Birisine güvendiğiniz zaman, "ben Hasan'a güveniyorum!" dersiniz. Şimdi ise "kendime güveniyorum" demektesiniz.

Hangi yönden güveniyorsunuz? Özgüven de, "yapabileceğime güveniyorum" anlamı yatmaktadır.

Çözülmesi gereken bir sorunla karşı karşıya kalınca kişi nasıl hissediyor? Sorun ister bardağa su doldurup içmek kadar basit, ister iflas etmek üzere olan bir şirketin başına geçip işleri düzeltmek gibi karmaşık olsun, kişi nasıl hissediyor? Kişi, "ben bu sorunun altında kalkabilirim, bu sorunu çözebilirim," duygusuna sahipse, bu kişinin özgüveni vardır.

Özgüvenle ilgili gözden kaçırılmaması gereken en temel yönlerden biri kişinin eyleme geçmesidir. Yani biri, "kendime güveniyorum" demeye devam ederken kolları sıvayıp sorunu çözmekle ilgili her hangi bir eyleme geçmiyorsa, kişinin gösteriş için böyle konuştuğunu, ama gerçekte özgüveni olmadığını düşünürüz.

Özgüven kişinin eyleme geçmesini tetikleyen temel duygudur.
 
Üst