Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Kolza Yağı ve Faydaları

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
Kolza Yağı?

Kolza, yazlık ve kışlık olmak üzere iki farklı türe ayrılmaktadır. Kolza, tanesinde bulunan yüzde kırk-elli yağ ve yüzde on beş-yirmi beş protein ile önemli bir bitkisel yağ kaynağıdır. Diğer yağlı tohumları kapsayan yer fıstığı, pamuk, soya ve ayçiçeği arasında, üretim bakımından üçüncü sırada gelir.

Kolza yağı nasıl kullanılır?

Kolza yağı; işlenmiş hazır gıdalarda, margarinlerde, ekmeklerde ve daha pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Almanya'da geniş bir tüketim yelpazesi bulunan kolza yağı; sofralık yağ, yakıt ve makine yağı üretimi ile kozmetik sanayisinde kullanılır. Kolzanın küspesi ise hayvan yemi sanayisinde değerlendirilir. Özellikle kış kolzası, Almanya'da gelişmekte olan yağ kaynakları arasında en çok tercih edilen türdür. Kolza yağı, sofralık sıvı yağlar arasında yüzde doksan bire varan doymamış yağ oranı ve ihtiva ettiği besin değerleriyle, zeytinyağının en büyük rakibi olarak gösterilmektedir.

Kolza yağının faydaları nelerdir?

  • -Kolza yağının içindeki doymuş yağ miktarı oldukça düşüktür. Doymuş yağ oranı; ayçiçek yağında yüzde on iki, zeytinyağında yüzde on beş iken, kolza yağında bu oran yüzde yedi civarındadır. Aynı zamanda omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olduğu için, sağlıklı beslenmeye katkıda bulunur.
  • -Kolza yağı, tekli doymamış yağ oranının düşük olması nedeniyle de tercih edilmektedir. Zeytinyağındaki tekli doymamış yağ oranı yüzde yetmiş üç seviyesindeyken, kolza yağında yüzde atmış üçtür. Bu sayede kandaki kötü kolesterolü düşürür.
  • -E vitamini yönünden zengin olduğu için cilt üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
  • -Balık yağı ve zeytinyağıyla birlikte, insan vücudunun ihtiyaçlarını karşılayabilecek az sayıdaki yağ çeşitlerinden biridir.
 
Üst