Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Filizlerin mucizeleri

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63

Filizler, yaklaşık 5000 yıldır birçok uygarlık tarafından kullanılmaktadır. Her tohum bir enerji kaynağıdır. Tohumda saklı enerjiyi kullanılabilir hale getirmek ve bunu içimize alabilmek için tek ihtiyacımız olan sadece ısı ve su. Değişmemiş, saf ve besin değerleri bakımından zengin yiyecekleri bulmanın oldukça güç olduğu günümüz dünyasında yeni enerji kaynakları arayışındayız. Gittikçe sayıları artan aktarlar ve sağlık dükkanları bize oldukça farklı seçenekler sunuyor. Uzmanlara göre besinin değerini arttırmanın en kısa ve en kolay yolu bazı tohumları çimlendirerek yemek.Tohumlar çimlendirildiğinde bileşimlerindeki vitaminlerin, minerallerin ve enzimlerin değeri artar.
FİLİZLERİN MUCİZELERİ

Araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre, filizler gerçek gençlik pınarıdır. Antioksidantlarla dolu olan filizler protein, klorofil, amino asit, vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Örneğin brokoli tohumlarından elde edilen filizde, olgun bir brokolinin kendisinden 50 kat daha fazla antioksidant sulfurophane vardır. Buğday çiminin suyu hemoglobine en yakın madde olup, olağan üstü bir kan ve karaciğer temizleyicidir. Filizler, hiçbir yardıma gereksinimleri olmayan, kendi kendilerini sindirirken vücuda ihtiyacı olan dinlenmeyi sağlayan, canlandırıcı enzimler içerirler. Yeni yapılan araştırmalarda yer fıstığı filizlerinin kötü kolestrolü düşürdüğü, ay çekirdeği, kara buğday ve diğer tahıl filizlerinin şeker hastalarının şikayetlerini büyük ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.
Tohumlardan çimlendirilmiş buğdayın şeker hastalarına faydası büyüktür. Günde 5-6 çorba kaşığı çimlendirilmiş buğday yiyen şeker hastalarının kan ve idrar testlerinde şekerin düştüğü görülmüştür. Bağırsakları temizleyici özelliğinden dolayı kabızlık sorunu çeken kişilere de tavsiye edilir.Eğer sağlıklı olmaya ve sağlıklı kalmaya önem verenlerdenseniz çimlendirilmiş buğdayı unutmayın. Tükettiğimiz gıdalar arasında pek azı, çimlendirildiğinde içeriğindeki besin değerleri böylesine değişebilir. Yenmesi uygun görülen günlük miktar 1-3 tatlı kaşığı dolusudur. Çimlendirilmiş buğdayı salataya, çorbaya, yemeklere katarak tüketebilirsiniz.
ÇİMLENDİRME ŞARTLARI

Hava
_ tohumlar gece boyunca suda bırakıldıktan ve süzüldükten sonra 12 saatte bir yıkanır. Havanın sıcak olduğu durumlarda daha sık olabilir. Düzenlilik anahtardır. Daha ilk günlerinde yeterli beslenmezlerse kururlar ve başarısız olurlar ama bol suyla tohumların boğulmamasına da dikkat edilmelidir. Bu yüzden, her çalkalamadan sonra suyun iyice süzüldüğünden emin olacağınız bir yöntem kullanmalısınız.
Isı_ tohumların filizlenip büyümeleri için ısıya ihtiyaçları vardır. Isı, 12 dereceden aşağıya düşerse tohumlar asitleşir, 18 dereceden yukarı çıkarsa sertleşme başlar. Hafif serin yerlerde yapılan çimlendirme daha uzun sürer.Alan_ en iyi sonuç için tohumlar geniş bir alanda filizlendirilmelidir. Bazı tohumlar filizlenirken 30 kat fazla büyüyebilirler. İşlemi gerçekleştirmek istediğiniz yöntem hangisi olursa olsun, tohumların sıkışmamasına, nefes alabilecekleri ve rahat hareket edebilecekleri kadar alanları olmasına dikkat edin.Işık_ çoğu tohum gelişmelerinin ilk birkaç gününde ışığa ihtiyaç duymazlar. Filizlendikten sonra yeşermeye , çimlenmeye başlamak için ışık isterler. Yine de ışığın direkt tohumların üzerine gelmemesine dikkat edin. İşlemin karanlık bir odada yapılması gerekmez, ışık direkt üzerlerine gelmedikçe çoğu tohum sorunsuz bir şekilde gelişir.Gıda_ gerekli olmamakla birlikte tohumlar için kullandığınız suyun içine bitki besin sıvısı ekleyebilirsiniz. Bu sadece tohumların sağlık durumlarını daha da güçlendirmek, dayanıklılıklarını ve besin değerlerini arttırmak için tercih edilebilir.
İŞLEM İÇİN KULLANILAN KAPLAR

Kavanoz
_ bulması ve kullanması çok kolay olan bir yöntemdir. Kapak yerine ince bir bez parçası lastikle kavanozun ağzına gelecek şekilde yerleştirin. Kavonozlar yan yatırılarak bekletilir ki içindeki su dışarı süzülebilsin.
Tepsi_ ışığa ihtiyacı olan tohumlar için en iyi yöntemdir. Aynı zamanda çimlerin yukarı doğru , tohumların doğasına uygun, olması gerektiği gibi büyümeleri için uygundur. Bu işlem için herhangi bir tepsi kullanılabilir. Suyun akması için yapacağınız deliklerin tohumlardan küçük olmasına özen gösterin. Bundan sonra ıslattığınız tohumları düzgün bir şekilde tepsiye serebilirsiniz. Bez torbalar_ ışığa ihtiyacı olmayan fasulyeler ve tahıllar için en uygun yöntemdir. Filizlerin kırılmadan çıkmalarına ve hava almalarına olanak sağlar. Kavanozlara göre daha az yer kaplar, sulaması ve suyu süzmesi çok daha kolaydır. Sadece suya batırıp asmanız yeterlidir.
KULLANABİLECEĞİNİZ TOHUMLARDAN BAZILARI

Alfalfa, karabuğday, maş fasulyesi, çavdar, mercimek, nohut, buğday, ay çekirdeği, bezelye, arpa, hardal, brokoli, turp ve çemen tohumu.
Tahılın(buğday, arpa, çavdar v.b) ve kuru sebzenin( mercimek, nohut, kuru fasulye, börülce v.b) proteinleri birbirini tamamladığına göre, bu tür besinleri aynı zamanda çimlendirerek tüketmek çok daha faydalı olur.Her türlü tohumun çimlenmesi için nemli kalmaya ihtiyacı vardır. Filizler tohumun boyuna vardığında kullanıma hazır hale gelmişlerdir. Hem tohumun kendisi hem de filizi yenir. Filizler tohumdan fazla büyümemeli ve buzdolabında saklanmamalıdır. Çünkü yenir duruma gelen tohumlar buzdolabına konursa, çimlenme devam eder.Nohut ve fasulye gibi iri taneli tohumların geniş bir kapta filizlendirilmesi daha iyi olur, çünkü iri taneli tohumlar birbirlerinin üzerine gelirse, hava alamadıklarından çimlenmeleri zorlaşır.Tohumlardan süzülen su atılmaz, bu suyun içinde değerli vitaminler vardır. Dilerseniz içebilir ya da bir yemeğin içine karıştırılarak kullanabilirsiniz.Çimlendirilmiş besin maddeleri pişirilerek yenebileceği gibi çiğ yenmeleri daha faydalıdır. Bunlar birer avuç salataya, çorbaya, sandviçe, yoğurda veya herhangi bir yemeğe konarak yenebilir. Karar tamamen sizin yaratıcılığınıza ve ağız tadınıza bağlı.Gamze De Lisen


[h=2][/h]
 
Üst