- Katılım
- 26 Ocak 2013
- Mesajlar
- 4,225
- Tepkime puanı
- 130
- Puanları
- 63

Doğanın dengesinin ve insanların sağlıklarının bozulmasında, geleneksel tarım uygulamaları sonucu ortaya çıkan olumsuz sonuçların rolü büyüktür.
Bunun sonucunda doğal kozmetik pazarı genişlemeye başlamıştır.
Katılımcılar doğal /organik ürün olarak sirke, tarhana, et, peynir, tereyağ, zeytinyağı, sebze-meyve, krem, sabun, yumurta, tavuk gibi ürünleri ağırlıklı olarak üretmektedirler. Araştırmada, doğal ve organik ürün üreten işletmelerin sorunlarının benzer olduğu tespit edilmiştir. Üreticilerin hemen hepsi devlet desteğinin azlığından, tüketicilerin yeterince bilinçli olmadığından bahsetmektedir. Organik üreticiler ise sertifikasyon prosedürleri ve masrafları konusunda sorun yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Sürümün düşük olmasından dolayı maliyetlerin fazla olması, küçük ölçekli üretim yapıldığı için yaşanan pazarlama sorunları, aracı kullanarak satış yapanlar için satıcıların bilinçsiz olması, tüketicilerdeki fiyat algısı yaşanan diğer sorunlardır.

Toprak yapısı, sulama durumu, gübreleme, gece-gündüz sıcaklık farkı, güneşlenme durumu gibi unsurlar meyve ya da sebzenin kuru madde içeriğini, yani şeker ve benzeri maddelerin yoğunluğunu arttırarak ve aroma maddelerinin düzeyini etkileyerek lezzetin iyileşmesine katkıda bulunuyor.
Biz daha çok kozmetiğe ağırlık vereceğiz.
İçinde doğal bileşen olan ürünler; Bu ürünler kozmetik herhangi bir ürünün performansını arttırmak yada, ürünün göstereceği etkiyi bitki özleri ile sağlamak için, formülasyonlara bitki özleri ekleyerek yapılan ürünlerdir. Market raflarında gördüğümüz Papatyalı Kremler, Aloe vera lı sabunlar gibi ürünleri bu gruba örnek gösterebiliriz. Bu grup fiyat olarakda bitki özü içermeyen ürünlerden çok yüksekde kalmaz. İçinde Organik bileşen olan ürünler; Bu ürünlerde doğal bileşen içeren ürünlerde olduğu gibi formüle edilir.Hedef sentetik bir bileşenle gösterilecek etkiyi bitkilerden sağlamakdır. Fakat doğal bileşenli ürünlerden farkı, burada kullanılan bitki özlerinin organik sertifikaya sahip olmalarıdır.
Doğal Kozmetik genel olarak içinde bitki özleri bulunan ürünler olarak algılanmaktadır.Fakat bu çok doğru bir tanım değildir. Dünyada son yıllarda hızla büyüyen bir pazar olan doğal kozmetik pazarı uluslararası kurumlar tarafından bazı standartlara getirtilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda bazı başlıklar öne çıkmaktadır.
Organik koşullarda üretilmiş olduğunu belgeleyen bu sertifikaları uluslararası kabul görmüş kuruluşlar düzenlerler. Bunlara örnek olarak ecocert, bdih verilebilir. Bu tür kuruluşlar tarafından organik sertifikası ile belgelendirilmiş ürünleri kullanıp yapıplan bitki özlü ürünler organik içerikli ürünler olarak piyasada yer bulurlar. Bu ürünler istenirse bitki özlerini belgeleyen firmalar tarafından belgelenebilir. Mesela papatya içerikli krem satan firma bunu bitki özlü krem olarak satarken, organik sertifikalı papatya özü kullanan firma bunu organik içerikli krem olarak satar. Tabi bu belgelerin bir maliyeti olduğundan bu grupdaki ürünler bitki özlü ürünlere göre daha yüksektir.Raflara fiyat farkı yansır.
Bu grup içinde kullanılan bitki özlerinin oranlarına görede adlandırmalarla karşılaşılır. Mesela kullanılan bitki özlerinin %70 i organik olabilir. Organik Kozmetik Ürünler; Bu grupdaki temel hedefde diğerlerinde olduğu gibi bitki özleri ile ürün performansını sağlamak.Fakat burada diğerlerinden farklı olarak, bitki özleri haricindeki bileşenlerde belli bir kritere uymak zorundadırlar.Bu kriterler uluslarası organik sertifikası veren firmalar tarafından listelenmiştir. En başta bileceğimiz, tüm kozmetik bileşenleri kullanma şansımızın olmadığıdır.
Etoksile ürünler, hayvansal bazlı ürünler, içeriğinde formaldehit olan ürünler, parabenler, silikonlar gibi bileşenler kullanılması yasaktır bu grupda. Bu grupdaki yasaklı bileşenler gün geçtikçe çoğalmaktadır. Ayrıca bu grupda kullanılan bileşenlerin organic kozmetik kriterlerine uyduğuna dair sertfikalarının olması gerekmektedir. Bu sertfikları yine ilgili kuruluşlar vermektedir. Tabi ürününüzde organik sertifika olmasını istiyorsanız sadece formülün bu kriterlerde olması yetmemektedir...
Son düzenleme: